ISO 9001logo-gmp  VCA 2-sterlogo-vkl Logo CO2 ERBO-logo-FC

gras-1

Meer eiwit van eigen bodem door 2e gewas na de mais

-

In samenwerking met Ten Have Seeds heeft De Samenwerking BV een proef gehouden "meer eiwit van eigen bodem"door middel van een 2e gewas na de mais.

Doel was om er achter te komen of er extra eiwitopbrengsten behaald kunnen worden door zeer gericht een vanggewas te kiezen na de mais.
Er zijn direct na de maisoogst 10 objecten vanggewas ingezaaid op het eigen proefveld in Makkinga. Gedurende de veldperiode van 1 oktober tot eind april zijn de gewassen gevolgd en is er voederwaarde onderzoek gedaan. De objecten bestonden uit verschillende soorten; rogge, gerst, timothee, gekruist raaigras, Italiaans raaigras en mengsel rogge/wikke/klaver.

Gedurende de veldperiode tussen de maisteelt in zijn alleen de gewassen Italiaans raaigras en gekruist raaigras volgroeid. Het gekruist raaigras heeft de hoogste zodendichtheid. Italiaans raaigras heeft meer volume en de hoogste opbrengst. Italiaans raaigras vormt ook nog eens 1100kg effectieve organische stof. Zelfs als het gras aan de koeien wordt gevoerd, wordt de bodem nog verbeterd. Immers de helft van de organische stof zit ondergronds.

Qua mogelijke risico's is Italiaans ook een goede keuze. Granen wortelen dieper en onttrekken meer vocht aan de bodem ten opzichte van grassen.

Conclusie na bepaling van de opbrengst en voederwaarde is dat alleen de grassen het beste scoren en de hoogste voederwaarde per kg/ds hebben op de parameters ruw eiwit, suikersm VCOS en VEM.

Ons advies is dan ook:
Wanneer een vanggewas na de mais wordt gezaaid met als doel er mogelijk ook ruwvoer van te winnen, dan is tetraploïde Italiaans raaigras de meest bedrijfszekere optie. Meer weten en welke rassen voor u geschikt zijn? neem gerust contact op.

 

  • DSC_0481
  • DSC_0717-1
  • gras-1
  • gras-2
  • gras-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws loonbedrijf

437959828 869422081658556 3649963422606211762 n 1

Grasoogst

13 april 2024

Afgelopen dagen ook het eerste gras en groenbemester gemaaid en in de bult gereden met de hakselaar en ladewagen. We hopen dat de weersomstandigheden ook de rest van het landwerk binnenkort gaan toelaten.

Lees meer...