Volg ons op: 

logo-twitteryoutube-icoon

20190914 195934-11

Mislukte onderzaai

20 september 2019

Wij hebben naar aanleiding van de mislukte onderzaai ook vragen gesteld bij RVO. zie onderstaande voor de antwoorden.

Mislukte onderzaai in 2019

Veel bedrijven kozen dit jaar voor onderzaai om de maïs na 1 oktober te kunnen oogsten. Door droogte en hoge temperaturen is het vanggewas op veel plekken niet opgekomen of verdroogd na het opkomen. Omdat er uiteindelijk wel een vanggewas moet staan, heeft u 2 mogelijkheden om toch een vanggewas te zaaien:

  • Maïs geoogst voor 1 oktober en onderzaai is mislukt
    U zaait direct na de oogst opnieuw een vanggewas. Als maar een deel van de onderzaai is mislukt, kunt u dat deel van het perceel inzaaien. Omdat u het vanggewas voor 1 oktober zaait, voldoet u aan de regels.
  • Maïs geoogst na 1 oktober en onderzaai is mislukt
    U zaait direct na de oogst opnieuw een vanggewas. U mag de gewassen zaaien die in de tabel (op de site van RVO staan onder )1 oktober staan. Is maar een deel van de onderzaai mislukt? U kunt dat deel van het perceel opnieuw inzaaien. Bij controle kunt u laten zien dat u onderzaai heeft gedaan en dat er normaal gesproken een vanggewas zou staan. U laat bijvoorbeeld zien wat, wanneer en hoe u gezaaid heeft.

Controle en handhaving

Alleen een vanggewas zaaien is niet genoeg. Er moet ook resultaat zijn. Zodat er uiteindelijk een gewas staat dat de bodem bedekt (resultaatverplichting). U laat ook zien dat u op het goede moment en op de goede manier genoeg zaad heeft gezaaid (inspanningsverplichting).


Voorkom overtreding

 

Als u geen vanggewas teelt na uw maïsoogst, dan bent u in overtreding. Uw derogatievergunning kan hierdoor vervallen. Daarnaast krijgt u een boete en mogelijk ook een randvoorwaardenkorting. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert hierop.

Bron; RVO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws loonbedrijf

DSC 0890

Data en regels bemesten en grasland scheuren 2020

23 juli 2020

Onderstaand de geldende regels zoals bij RVO vermeld staan over de uitrijdperioden van meststoffen en
de regelgeving rondom scheuren van grasland.

Lees meer...