Mislukte onderzaai
20 september 2019
Wij hebben naar aanleiding van de mislukte onderzaai ook vragen gesteld bij RVO. zie onderstaande voor de antwoorden.
Mislukte onderzaai in 2019
Veel bedrijven kozen dit jaar voor onderzaai om de maïs na 1 oktober te kunnen oogsten. Door droogte en hoge temperaturen is het vanggewas op veel plekken niet opgekomen of verdroogd na het opkomen. Omdat er uiteindelijk wel een vanggewas moet staan, heeft u 2 mogelijkheden om toch een vanggewas te zaaien:
- Maïs geoogst voor 1 oktober en onderzaai is mislukt
U zaait direct na de oogst opnieuw een vanggewas. Als maar een deel van de onderzaai is mislukt, kunt u dat deel van het perceel inzaaien. Omdat u het vanggewas voor 1 oktober zaait, voldoet u aan de regels. - Maïs geoogst na 1 oktober en onderzaai is mislukt
U zaait direct na de oogst opnieuw een vanggewas. U mag de gewassen zaaien die in de tabel (op de site van RVO staan onder )1 oktober staan. Is maar een deel van de onderzaai mislukt? U kunt dat deel van het perceel opnieuw inzaaien. Bij controle kunt u laten zien dat u onderzaai heeft gedaan en dat er normaal gesproken een vanggewas zou staan. U laat bijvoorbeeld zien wat, wanneer en hoe u gezaaid heeft.
Controle en handhaving
Alleen een vanggewas zaaien is niet genoeg. Er moet ook resultaat zijn. Zodat er uiteindelijk een gewas staat dat de bodem bedekt (resultaatverplichting). U laat ook zien dat u op het goede moment en op de goede manier genoeg zaad heeft gezaaid (inspanningsverplichting).
Voorkom overtreding
Als u geen vanggewas teelt na uw maïsoogst, dan bent u in overtreding. Uw derogatievergunning kan hierdoor vervallen. Daarnaast krijgt u een boete en mogelijk ook een randvoorwaardenkorting. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert hierop.
Bron; RVO
Nieuws loonbedrijf
Bemesting
20 september 2024
Het mestseizoen 2024 is afgelopen week afgerond. Onze medewerkers zijn veelvuldig onderweg geweest om de laatste drijfmest en kunstmest aan te wenden.
Lees meer...