ISO 9001logo-gmp  VCA 2-sterlogo-vkl Logo CO2 ERBO-logo-FC

maisdoolhof-1

Maïsdoolhof Elsloo

31 juli 2015

Het maïsdoolhof bij minicamping d'Elf Ieken te Elsloo is weer geopend. Dit jaar is het patroon van het doolhof gerealiseerd door middel van een GPS gestuurde zaaimachine.

 

De Samenwerking BV heeft in 2015 geïnvesteerd in een 8-rijige maïszaaimachine achter de Vervaet zelfrijdende mestmachine. Zowel de maïszaaier als de bemester werken met sectie-afsluiting gekoppeld aan RTK-GPS en aansturing en autopilot op de Vervaet. Dit is een uniek systeem op een machine binnen de precisielandbouw.

Door de uiterst nauwkeurige RTK-GPS aansturing van de machines is het ook mogelijk om te zaaien volgens gemaakte zaai-taakkaarten. Kortom het perceel van het maisdoolhof is eerst met GPS uitgezet. Vervolgens is het digitale perceel door Agrometius op de computer ingetekend aan de hand van het gewenste patroon van het doolhof. Hieruit is een zaai-taakkaart verkregen.

De zaai-taakkaart is ingelezen in het display van de GPS op de machine. Daaropvolgend is het perceel zowel in de lengte als in de breedte gezaaid en zijn de looppaden erin verkregen. Dit door middel van het automatisch op de zaaikaart in en uitschakelen van de secties van de zaai-elementen. Tevens is de mestgift ook op dezelde manier in- en uitgeschakeld. Kortom het patroon van het doolhof is er in één keer gecreërd tijdens het zaaien. Hierdoor is een besparing van zaaizaad en mest gerealisserd.

In het verleden werd het patroon er met een plattegrond handmatig in uitgezet en met een grasmaaier uitgemaaid. Kortom ook een besparing dit jaar van tijd en energie. Het maisdoolhof van 2015 is dus een goed voorbeeld van duurzaamheid in de (precisie) landbouw.

Om een goed beeld te verkrijgen van het resultaat van zaaien hebben de heren van Landbouwpowers met hun drone opnamen gemaakt vanuit de lucht. Hiermee is de bevestiging gekomen dat het doolhof zeer geslaagd is en een goede basis vormt voor toekomstige ontwikkelingen in de precisielandbouw bij De Samenwerking BV.

Wilt u het resultaat zelf beleven, het maisdoolhof is tijdens de zomer- en herfstvakantie dagelijks geopend. Buiten de vakanties op de middagen van woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Kijk hier voor website van d'Elf Ieken

  • Rijenbemesting-1
  • Rijenbemesting-4
  • Rijenbemesting-7
  • bord
  • maisdoolhof-1
  • maisdoolhof-2
  • maisdoolhof-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws loonbedrijf

Mest-3

Mestseizoen 2024

16 februari 2024

Het drijfmestseizoen van 2024 is vandaag van start gegaan op het grasland.

Lees meer...